De waarde van vrijwilligerswerk
Naast een betaalde baan je inzetten voor de maatschappij. De één heeft er geen tijd voor, een ander heeft er nog nooit over nagedacht en er zijn mensen voor wie het doen van vrijwilligerswerk vanzelfsprekend is. Waarom zou je het doen? Welke waarde heeft het? En als je vrijwilligerswerk doet, zet je dat dan op je cv?
Zet vrijwilligerswerk op je cv!
Nadja: ”Op de laatste vraag kan ik in elk geval volmondig ‘ja’ zeggen! Als je vrijwilligerswerk doet of hebt gedaan, zet dit dan met jaartallen en een korte beschrijving van wat je hebt gedaan en voor wie of welke organisatie je hebt gewerkt op jouw cv, bijvoorbeeld onder het kopje ‘Nevenactiviteiten’. Toen ik in het verleden bedrijven begeleidde bij de werving en selectie van personeel, merkte ik dat vrijwilligerswerk enorm werd gewaardeerd.
Waarom werkgevers vrijwilligerswerk waarderen
- Vrijwilligerswerk op jouw cv laat zien dat jij hecht aan bepaalde waarden, zoals ‘betrokkenheid’, ‘omzien naar elkaar’, ‘verantwoordelijkheid nemen’ of ‘zingeving’. Als die waarden matchen met de lezer van jouw cv, levert dat een positief beeld op.
- In jouw werk als vrijwilliger kan je professionele vaardigheden, kennis of contacten hebt opdoen die relevant zijn voor een functie of taak waar je op solliciteert. In dat geval wordt vrijwilligerswerk dus opgeteld bij jouw werkervaring!
- Het doel of de doelgroep van jouw vrijwilligerswerk kan iets oproepen bij de lezer of beoordelaar van jouw cv. Net als bij een hobby kan ook vrijwilligerswerk herkenning, waardering of respect opleveren, vanwege een prestatie die er aan wordt toegekend of vanwege affiniteit die de lezer of beoordelaar heeft met een doel(groep) of organisatie.
Afkeuring
Andersom kan het ook voorkomen dat vrijwilligerswerk bij een bepaalde politieke partij, geloofsgenootschap of club juist afkeuring oproept bij de lezer of beoordelaar van jouw cv. Zo begeleidde ik iemand die de carnavalsvereniging niet op haar cv wilde zetten. Als je daar bang voor bent kan je er voor kiezen om wel de functie en taak te beschrijven maar niet de organisatie bij naam te noemen. Mocht je er vragen over krijgen in een sollicitatiegesprek dan kan je daar open kaart spelen in een setting waarbij je jouw inzet kunt toelichten of nuanceren.
Uit hetzelfde hout gesneden
Zelf heb ik eigenlijk altijd vrijwilligerswerk gedaan naast betaald werk. Dat hoort bij mij omdat ik me graag inzet voor anderen. In de kennismaking met Eline merkte ik dat we dit met elkaar gemeen hebben. Dat geeft voor mij iets extra’s aan onze samenwerking: naast gedeelde professionele eigenschappen en visie op het vak loopbaancoaching zijn we kennelijk uit hetzelfde hout gesneden.”
Niet betaald maar wel onbetaalbaar
Eline: “Eén keer in de week ga ik langs bij een vrouw uit Koerdistan. Tijdens haar vlucht naar Nederland heeft ze heel wat trauma’s opgelopen en de bomscherven zitten nog in haar been. Terwijl we een kopje thee drinken praten we over het leven, ik help haar om wegwijs te worden in Nederland en leert zij mij over haar cultuur. Op een dag zegt ze tegen mij: ‘Eline, ik ben zo dankbaar dat ik jou heb leren kennen. Jij hebt lichtjes in je ogen, omdat je gelukkig bent, ik hoop dat ik die lichtjes ook krijg.’ Ze heeft gelijk, ik word er blij van om bij haar over de drempel te stappen en haar te helpen en ondertussen leer ik denk ik nog veel meer van haar dan zij van mij. Deze momenten zijn onbetaalbaar.
Stoffig?
Vrijwilligerswerk, nevenactiviteiten of overige werkzaamheden; het klinkt misschien stoffig, maar het kan je veel voldoening geven. Je gaat met plezier naar je werk, verdient daar je geld dus waarom zou je dan iets vrijwilligs gaan doen? Sommige kwaliteiten, vaardigheden of interesses kun je misschien niet kwijt in één baan. Het goede nieuws is dat het ook niet hoeft! Er zijn meerdere plekken waar je uitdagingen kunt vinden en waar jij nieuwe vaardigheden kan leren. Het verbreedt jouw wereld, geeft energie en de ervaring is onbetaalbaar.
Tips voor onbetaalbaar mooi werk
- Help mee bij een organisatie in je eigen wijk, zoals bijv. een sportvereniging, verzorgingstehuis, buurthuis of basisschool;
- Word maatje van een stadsgenoot door je aan te melden bij het Oranjefonds;
- Meld je aan als bestuurslid bij een lokale vereniging of stichting;
- Word actief bij een politieke partij;
- Zoek op internet naar vrijwilligerswerk bij jou in de buurt”.
En jij?
Wil jij op zoek naar meer voldoening naast jouw betaalde baan? Of haal je meer energie uit jouw vrijwilligerswerk dan uit je eigen baan en smaakt dat naar meer? Ook die vragen kunnen aan de orde komen in een loopbaantraject. Iets voor jou? Meld je dan aan voor een gratis kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom!
Lees ook deze blogs:
-
Stressklachten? Ga wandelen!
-
Paardencoaching: verslag uit de praktijk
-
In beweging komen in je loopbaan
-
Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
-
Uitgegroeid in je huidige baan?
-
Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
-
Ik wens je vertraging!
-
Liefdewerk
-
Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
-
Waar krijg jij energie van?
Reacties
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie