Skip to main content

Uitgegroeid in je huidige baan?

Toe aan een volgende stap?

Deze week had ik een kennismakingsgesprek met een Barbara*, die al een tijdje merkt dat haar werk geen energie meer geeft en dat haar motivatie weg is. Ze is uitgegroeid in haar huidige baan. Bij het verpotten van mijn Sanseveria moest ik aan haar denken. Deze plant bij mij thuis is ongemerkt zo gegroeid dat de nieuwe scheuten klem zitten tegen de rand van de pot. Tijd voor meer ruimte! Mijn plant mag in een grotere pot. Hoe zit het in jouw loopbaan? Ben je toe aan een nieuwe pot? Of mag jij uit je pot komen en verder groeien in de volle grond?

Kansen gekregen

Barbara vertelt hoe ze 10 jaar geleden is begonnen bij haar huidige werkgever. Op dat moment was het nog een relatief kleine organisatie, waar iedereen elkaar kende en waar ze samen de schouders zetten onder de uitdagingen van het jonge bedrijf. Haar functie was breed en met haar gedrevenheid en talenten kreeg ze al gauw meer verantwoordelijkheden. Ze kreeg kansen om zich te ontwikkelen en groeide vanuit de operatie naar de rol van teamleider en later afdelingsmanager. De organisatie groeide met haar mee, nieuwe vestigingen werden geopend en bedrijven werden overgenomen.

Loyaliteit

Als medewerker van het eerste uur voelt Barbara zich nauw verbonden met het bedrijf. Lange tijd was ze een vertrouwenspersoon en sparringpartner voor de eigenaar. Met de groei van de organisatie was het logisch en nodig om te professionaliseren. Zo werd geïnvesteerd in het borgen van processen, kwam er meer structuur en een functiegebouw. Barbara was weliswaar MT-lid, maar had minder contact met ‘haar’ directeur. Ze merkte dat haar positie binnen het bedrijf veranderde. Dat was wennen en deed ook wel een beetje pijn. Hoewel ze nog steeds trots was op de organisatie begon er ook iets te wringen.

Uitgekeken

Als operationeel manager had ze haar zaakjes goed voor elkaar: met een aantal goede teamleiders liep het lekker en kon ze prima samenwerken. Toch merkte Barbara dat ze uitdaging miste en betrokkenheid bij de koers van de organisatie. In een gesprek hierover met haar directeur werd duidelijk dat ze wilde stoppen in haar huidige functie. Even was er sprake van dat ze haar kennis en ervaring zou gaan inzetten als intern projectmanager voor verbeterprojecten. Na een paar weken voelde ze dat dit niet was wat ze ècht wilde. Maar wat dan wel?

Loslaten

Barbara ging opnieuw in gesprek met haar werkgever en besloot open kaart te spelen. Ze vertelde dat ze ruimte nodig had om uit te zoeken wat ze eigenlijk wilde in haar loopbaan. Met pijn in haar hart deelde ze bovendien dat ze wist dat haar volgende stap buiten deze organisatie zou zijn. Loslaten van een mooie periode samenwerken en samenbouwen was voor haar en de werkgever best lastig. Uiteindelijk konden ze goede afspraken maken en deze vastleggen in een VSO (vaststellingsovereenkomst). Als onderdeel van deze afspraken mag Barbara ook een outplacementtraject volgen waardoor ze met vertrouwen de nieuwe fase in haar loopbaan tegemoet gaat.

Oogsten

Grappig genoeg gaan we bij de start van haar outplacementtraject eerst aan de slag met oogsten. Dat is belangrijk voor haar als onderdeel van het loslaten. Samen gaan we stil staan bij alles wat ze bij deze werkgever heeft mogen leren, wat ze heeft gewaardeerd en wat ze meeneemt naar haar toekomstige baan. Dit oogsten gaat haar helpen bij het afronden, loslaten en afscheid nemen van haar collega’s. Daarna komt er ruimte om te onderzoeken wie ze is, wat ze kan en wat ze wil.

Ook toe aan verpotten?

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Als je het makkelijk vindt, kan je die zelf in onze agenda inplannen.

  • Barbara is niet haar echte naam

Lees ook deze blogs:

  • Stressklachten? Ga wandelen!
  • Paardencoaching: verslag uit de praktijk
  • In beweging komen in je loopbaan
  • Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
  • Uitgegroeid in je huidige baan?
  • Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
  • Ik wens je vertraging!
  • Liefdewerk
  • Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
  • Waar krijg jij energie van?

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.